Når monsteret under senga kryper fram

Incubus betyr å legge seg oppå. Succubus betyr å legge seg under. Uansett om monsteret holder deg nede med makt eller lokker deg med, er det fryktinngytende.

incubus9

For å være helt ærlig: jeg er søkklei vampyrer. Jeg er rimelig lei av varulver, også. Hva med spøkelser eller … zombier? Meh. Problemet med disse populærkulturens monstrøse kjæledegger er naturligvis at de har blitt framstilt alt for ofte, og selv om de i og for seg kan være fascinerende, så er de som den fine låta som har blitt så populær at alle radiostasjonene spiller den samtidig. Så svitsjer man over på noe annet. Heldigvis finnes det masse andre låter man kan høre på, sanger og band som ikke spilles over alt. Og heldigvis finnes det flere monstere å grøsse over. Den mytologiske verdenshistorien er full av dem.

Incubi og succubi

I verdens første skrevne fortelling vi kjenner, det mesopotamiske eposet Gilgamesh, finnes flere typer demoner og monstre. Blant annet beskrives et troll-lignende vesen som helten må oppsøke og drepe for å oppnå berømmelse og ære. Mer overraskende er det kanskje at heltens far, Lilu, beskrives som en incubus, en demon som overfaller sine ofre mens de sover – som holder dem nede og ligger med dem. I gammel mytologi finnes det mange eksempler på incubi (flertall av incubus) og succubi (førstnevntes kvinnelige motstykke), og i enkelte tradisjoner blir det sagt at demonene kan få barn med, eller sette barn på den de utsetter for nattlig besøk. Noen steder snakkes det til og med om en type demon som først opptrer som succubus, i kvinnelig form. Hun oppsøker en sovende mann, forhekser ham til å ha sex med henne, og etter akten forandrer hun form til en incubus. Deretter besøker demonen en sovende kvinne og setter barn på henne med sæden til det første offeret.

Okidoki. Time out. Venter litt her mens du leser de forrige par setningene enda et par ganger.

Flere former og begge kjønn

De ble sett på som virkelige en gang. Dette ble debattert som et faktisk problem, for eksempel i den tidlige kristendommen. Det ble diskutert om hvorvidt det var mulig for demonene å få barn, hvilke egenskaper barna deres fikk og hvordan man skulle forholde seg til dem, hvordan demonene så ut, og hvordan man kunne kvitte seg med dem. Malleus Maleficarum, Heksehammeren, instruksjonsboka for heksesaker, i bruk på fra 1400-tallet, sa at det fantes flere metoder man kunne bruke for å beskytte seg. Andre stemmer innen kirken påsto at incubi og succubi ikke bryr seg det minste om verken eksorsister, fadervår, kors eller andre «hellige» saker.

Så vi har å gjøre med et demonisk vesen i stand til å skifte form, som surfer mellom mann og kvinne, som i alle fall ikke bryr seg om kristne mottiltak, og som ikke nøyer seg med å ligge UNDER senga di. Den vil oppi.

Gå hjem og vogg, Edward Cullen.

twilight-robert-pattinson-edward-cullen-shocked-surprised-300x213
Hæ? Skifer mellom mann og kvinne?

(Det slo meg mens jeg skrev dette, at vampyrer sannsynligvis er viktoriatidens incubi. De er redusert fra å være sex-demoner til å bli vesener som suger blod. En mildere type penetrasjon, med andre ord. Tenner som stikkes inn gjennom huden, i stedet for du vet hva som stikkes inn du vet hvor. Jeg prøvde etter beste evne å finne noe belegg for dette på nettet, men forsøket på å google «vampyr» druknet i sånt som jeg i beste fall må kalle lite relevant. Jeg kommer ikke til å liste atlantisvampirealliance.com som kilde, med andre ord.)

Huldra, den norske varianten

Det finnes lignende myter over hele verden. I Brasil, spesielt langs Amazonaselven, fortelles det at delfiner kan komme opp av vannet i menneskeform, encantado. De ligner vakre, unge menn, som ikke har noen problemer med å forføre unge kvinner og gjøre dem gravide før de forsvinner tilbake til elva igjen.

I Malaysia på 60-tallet ble flere unge kvinner voldtatt av det man kalte Orang Minyak. Han ble beskrevet som en naken mann, dekket av olje. Det ble sagt at han var usynlig for alle som ikke var jomfruer. Han ble sist sett i 2005.

I germansk og nordisk folklore finnes alp-vesenet som angriper mennesker mens de sover. Alp sitter på brystet til offeret sitt, og selv om det ikke forsøker noe seksuelt, så drikker de visstnok blod av brystvortene til menn og småbarn, selv om det foretrekker brystmelk. Alpen kan også skifte form. I Norge kjenner vi til huldra, som må sies å falle innenfor kategorien succubus.

Huldra's_Nymphs
Kommer du over halvnakne damer som chiller ved bekken, så løp.

Jeg skrev selv om henne i Skyggefødt (Gyldendal 2014). Femtenårige Jon og Pia løper gjennom skogen. Pia har falt utenfor stupet, og henger etter armene. Jon skal til å hjelpe henne da huldra plutselig dukker opp og vil ham til å ditche Pia:

Jon forstår straks hvem det er. Den varme, gode følelsen er tilbake. Han vender på hodet for å se henne. Hun står lent inntil ham bakfra, og munnen hennes berører nesten øret hans. Det lukter duggfrisk mose. Håret stryker mot kinnet hans, og så beveger den andre hånda seg ned mot skrittet hans. Det flammer til i mageregionen, og Jon kjenner at det vokser der nede. Leppene hennes er deilige mot øret hans. Hun kysser ham på kinnet, slikker ham på halsen. Vellyst pulserer gjennom ham. Nå vet han med sikkerhet at det Andreas snakket om, var sant. Det finnes huldrer.

«Dra meg opp!» roper Pia.

Stemmen hennes bryter gjennom alt det fine. Forstyrrer ham.

«Ja», sier han, men nøler.

Han kjenner brystene til den vakre huldra mot ryggen, og hånda hennes stryker lett og forførende mot pikken hans, som nå står i helspenn. Jon lukker øynene og nyter. Det er så utrolig godt.

«Slipp henne», hvisker en myk stemme mot øret hans. «Slipp henne, så er det bare oss to.»

«Faen, Jon!» roper Pia. «Hva er det du venter på? Dra meg opp!»

«Ja», sier han igjen uten å vite hvem han svarer. Han åpner ikke øynene. Vil ikke vite noe mer enn dette fine og myke. Vil være hennes.

«Slipp henne.»

Greit, det er ikke i drømme. Men det handler om å bruke sex og magi for å få kontroll over mennesker.

Forklaringer

For det første kan incubus/succubus-fortellinger ha oppstått som en følge av hvordan det føles å ha søvnparalyse, sier forskere. Det er en midlertidig lammelse som kan finne sted i grenseområdet mellom søvn og våken tilstand. Hallusinasjoner kan forekomme, og fenomenet beskrives som skremmende. Men man kan også se for seg at virkelige seksuelle overgrep har blitt til fortellinger om incubi eller succubi. Mange steder og til mange tider ville det ha vært mer lettvint å forklare unge pikers fortellinger om brutale, nattlige angrep med en demon, heller enn å se i øynene at det dreide seg om incest.

Troen på succubi oppsto muligens som en måte å forklare våte drømmer på, menns nattlige «utsondringer». Det var altså ikke de som hadde syndige tanker. De var rett og slett ofre for et demonisk kvinnevesen. Eller kanskje det var slik utro menn forklarte hvordan i alle dager de hadde havnet til sengs med elskerinna? Hun var rett og slett en succubus. Hun forhekset meg! Det er ikke min skyld!

Monstre finnes

Mytologi er spennende. Gamle fortellinger fra tusenvis av år tilbake er fascinerende. Vi trekkes mot dem som unge gutter i skau og på vidde mot ei forlokkende hulder. Vi omformer dem og forteller dem på ny, i moderne drakt. Det er mulig siden de inneholder budskap som er universelt og tidløst. Monstrene i de gamle fortellingene er således også form og ansikt satt på en ondskap vi vet finnes. De er den delen av virkeligheten vi har problemer med å se i øynene, og derfor forviser til skyggene, inn under senga og inn i skapet, dypt inn i skogen.

Monstre finnes. Ved hjelp av fortellinger klarer vi å håndtere dem.

10517231385_ecf5ee9649_z
Fra Flickr.com: Flood G.

Kilder: Wikipedia,  Wikipedia, Psychology Today, Listverse.com og Wikipedia. Pluss utdrag fra min egen Skyggefødt (Gyldendal 2014).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s