Storfilmen om «den glemte krigen»

Det er noen fortellinger som fortjener å bli filmatisert. Andre verdenskrig er full av dem. Fra før har vi fått norske filmer og serier som Max Manus, Ni liv, nyinnspillingen av Ni liv, filmen om tungtvannsaksjonen samt nyinnspillingen av tungtvannsaksjonen. Men det er én fortelling som ennå ikke har blitt til film, selv om den er som skapt for det hvite lerret.

Slaget om Oslo

Neida, tuller bare. Det var ikke noe slag om Oslo. Tyskerne marsjerte inn i byen. Blücher ble senket, men sørpå var invasjonen i bunn og grunn over på relativt kort tid. Langs hele kysten nordover gikk tyskerne i land i en velsmurt og nøye planlagt operasjon. Nordpå var det et særskilt behov for å sikre malmbyen Narvik. Det var her tyskerne møtte mest motstand. Og det var her tyskerne gikk på sine første tap i andre verdenskrig, i en serie krigshandlinger som strakk seg over to måneder. Fortellingen om hva som skjedde er så stor, så full av følelser og action, så mange enkeltskjebner og personlig heltemot, at det er et under at den ikke er filmatisert enda.

Norske soldater ved Narvik 1940
Norske soldater ved Narvik 1940

Narvik tas

Først gikk det helt etter planen for tyskerne. Om morgenen 9. april 1940 senket de to norske panserskip i havnen, og gikk i land. Oberst Sundlo, den norske kommandøren i Narvik, overga byen til tyskerne. Sundlo var medlem av NS, og så vel ikke noen grunn til å slåss om Narvik når flere andre norske byer, samt hovedstaden, allerede var i tyske hender. Men en annen offiser i byen, major Sigurd Omdal, var straks på telefonen til øverstkommanderende for de norske styrkene i Nord-Norge, for å høre om dette var riktig framgangsmåte. General Fleischers ordre til Omdal var enkel: «Ta opp kampen».

Et gåsehudøyeblikk, spør du meg, som skapt for film.

Så Omdal, sammen med en annen major, Sverre Spjeldnæs, kommanderte 200 norske soldater til å marsjere ut av byen. Tanken var å sabotere jernbanen og forhindre malmtransporten fra Sverige. De ble etter sigende stanset av tyske tropper. Tyskerne fikk følgende forklaring: «Vi marsjerer.» Frekkheten fungerte, og de norske soldatene fikk marsjere videre.

Tyskerne kunne ikke ha forventet mye motstand. Kaos og forvirring rådde, og dette benyttet de to norske majorene seg av. Senere ble disse 200 nedkjempet av tyskerne, men vitale mål ble ødelagt. Ei bro som var viktig for transport av forsyninger for tyskerne ble ødelagt ved et nesten umulig skudd mot på forhånd plasserte sprengladninger.

Et kritisk og nervepirrende øyeblikk, som skapt for film.

Tyskerne drives tilbake

Fra den norske offensiven startet for alvor 24. april, led tyskerne flere nederlag. Norske styrker nedkjempet dem på Næverfjell, Storebalak, Kobberfjell, Kuberget og Høyde 794. Det var spesialtrente tyske fjellsoldater mot norske bønder og fiskere. De overlevende fra Skolekompaniet og Altabataljonen forteller om intense kamper under svært vanskelige forhold. Jeg har selv hørt veteraner fortelle sine fortellinger med lave stemmer og nedslåtte blikk. Om hvordan de raidet hytter på jakt etter mat. Om hvordan man måtte bruke ryggsekkene sine som soveposer i nattekulda. Om at man noen ganger skjøt sine egne i forvirringen. Om at de fikk se bilder av tyske soldater som marsjerte på Karl Johan, og om bitterhet over «de forbainna søringan» som ga seg så lett. Det gjør et voldsomt inntrykk, spesielt når man tenker på hvor seiersvante de tyske soldatene var så langt i krigen. Nå var de presset mot svenskegrensa av de norske soldatene.

Hvite vidder. Eksplosjoner. Skudd i mørket. En handling verdig et manus til en episk storfilm.

Action i
Action i snødrev

De allierte

Papirer som har blitt frigjort i ettertid viser hvor glade de allierte var for å unngå en konflikt med tyskerne i det sentrale Europa. De var mer enn gjerne med på at slagmarken skulle være nord i Norge. Den 28. april ble Narvik gjenerobret av norske og franske styrker. Tyskerne ble drevet tilbake, og det var bare et tidsspørsmål før de ville komme til å kapitulere.

Men så brøt tyskerne gjennom fronten i Frankrike, og det endret alt. Nå var krigen et faktum også i Sentral-Europa, og de allierte trakk seg fra krigen i Nord-Norge. Den norske hærledelsen tryglet de allierte om å legge igjen utstyr og våpen slik at de norske soldatene kunne fortsette kampen, men det ble ikke etterkommet. Den 8. juni måtte nordmennene gi seg.

Det må utvilsomt ha vært en enorm skuffelse for de som hadde hatt overtaket. I to måneder hadde konflikten vart, og nå hadde storpolitikk ranet dem for seieren. Følelsen av å ha blitt sveket av de allierte må ha vært overveldende.

Plotvending og bittert drama. Internasjonale aktører. Hvordan kan det ha seg at dette ikke allerede finnes som en filmklassiker?

Etterspill

Det stopper ikke der. Veteranene fra kampene rundt Narvik og Gratangen fikk ingen medaljer og ble ikke tilbudt krigspensjon, slik de som hadde slåss mot tyskerne sørpå fikk. Et offentlig utvalg konkluderte i 1988 med at f.eks. Altabataljonen «ikke hadde usedvanlig harde påkjenninger, og få falne», og dessuten «livsvilkårene for folk i Finnmark var så harde i 1930-årene, at folk her hadde bedre grunnlag for påkjenninger enn andre». Finnmarkingene hadde rett og slett tålt for mye fra før, så krig mot tyske elitesoldater måtte de vel tåle. Les for eksempel historien til Fridjof Haug fra Alta. Det hele virker blodig urettferdig.

Filmen

Etter det jeg forstår arbeides det med å få i gang en produksjon som skal bli til en film om denne perioden i norsk historie. Den er det bare å heie på og se fram til. «Den glemte krigen» må ikke forbli i historiens skygge lenger.

Jeg er ingen ekspert på krigen, men man behøver ikke være ekspert for å forstå at her finnes masse fortellinger som må fram i lyset. Teksten over er kun en grov framstilling av det som skjedde. Hvis jeg har gjort noen feil, er det bare å kommentere. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s