Empatimaskinen

Framtida kommer mot oss i høy fart. En av de nye greiene er VR, Virtual Reality. Jeg prøvde det på nittitallet, og det var sørgelige greier. Men nå kjører datamaskinene mye raskere, og VR er tilbake. Nå som empatimaskin.

Go everywhere, at the speed of mind

I artikkelen Is Virtual Reality the Ultimate Empathy Machine i Wired, spørres det om den nye teknologien vil føre til at vi rett og slett blir bedre mennesker. Fordi VR gir oss muligheten til å se verden gjennom andres øyne, vil vi trenes i empati, vi vil føle oss knyttet til felles opplevelser, vi blir mer empatiske og omsorgsfulle. I videoen forklarer filmmaker og teknologiguru Jason Silva at vi snart ikke vil være begrenset til her og nå. Snart kan vi «go everywhere, at the speed of mind» («dra overalt, like fort som tanken»).

Det lyder unektelig veldig kult.

Gammelt nytt?

Men også velkjent.

Ærlig talt. Jeg er han som elsker nye dingser og teknogreier. Jeg kan sitte stille i timesvis og fundere over framtidsteknologi. Jeg snakker med elever om dette når jeg reiser rundt på skolebesøk. Jeg fascineres og undrer meg over teknologi og muligheter, og jeg gleder meg til å prøve VR, bare på ordentlig denne gangen.

Men folkens, empatimaskin har vi hatt lenge.

Empatimaskinen fungerer (foto: Stephen Poff)
Empatimaskinen fungerer (illustrasjon: Stephen Poff)

Å ja, jeg mener selvfølgelig boka. Den som finnes over alt nå, og som du faktisk kan få tilgang til gratis, ved å besøke noe som kalles biblioteket. Der kan du velge deg en fortelling blant tusener andre, enten fordi noen rettleder deg, eller bare på måfå. Og så er det bare å koble seg på.

Trådløs tilkobling

Grensesnittet er enkelt, og tilkoblingen er trådløs. Du trenger sjelden å lade boka, faktisk bruker den ikke strøm i det hele tatt. Den gir deg tilgang til utallige utrolige eller realistiske fortellinger, fantastiske eller velkjente verdener. Og når nervebanene dine har fullført tilkoblingen – noe som burde være på plass i løpet av de første sidene, uten at du behøver å gjøre noe  annet enn å lese videre, så SER du faktisk verden gjennom øynene til et helt annet menneske. Du FØLER og HANDLER som hovedpersonen føler.

Bøker er empatimaskiner

Det finnes ingen risiko, bortsett fra en viss fare for avhengighet når du skjønner hvilke muligheter som ligger i denne teknologien. Likevel kan du være med på et bredt spekter av aktiviteter som om det var du som gjennomførte dem. Du kan hoppe i fallskjerm, forelske deg for første gang, ta livet av et menneske, oppleve heroinrus, slåss og tape mot en overlegen motstander, oppklare en forbrytelse, være med på å bygge en by, kjenne hvordan depresjon føles, ligge med noen av samme kjønn. Og masse mer!

Bøker er vidunderlig empatiteknogi. Forskningen har allerede etablert at du blir bedre til å lese og forstå andres følelser hvis du leser bøker. Lesere er rett og slett bedre mennesker (sorry, gamere – dere er også kule. Men boklesere, altså …)!

Konsekvenser

Konsekvensen av denne kunnskapen må være at foreldre, skolen og myndighetene straks innser hvor viktig dette er, og tar steg for å få opp antallet av mennesker som leser. Det synker på ungdomstrinnet i forhold til mellomtrinnet, men én ting har jeg observert ved selvsyn: på de skolene hvor man gjør NOE for at elevene skal lese, er det flere som gjør det. På de skolene hvor man ikke har noen spesielle tiltak for at elevene skal lese, bortsett fra pålagt litteratur og annet sånt som læreren bestemmer, er det ikke like mange som gjør det.

Det er viktig å oppfordre til lesing! Les høyt for ungene. Les høyt for ungdommene. Vær forbilder: les selv.

Koble deg til virtuelle verdener og se deg rundt med øynene til noen andre. Det er veldig frigjørende, for ikke å snakke om hvor sunt det er! For menneskeheten og en bedre verden!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s