Hva har blitt sagt om vinner av UPrisen 2016, #alfahann?

#alfahann vant UPrisen under et forrykende show i Lillehammer i mai. Jeg tok imot med bankende hjerte, skjelvende hender og store svettesirkler under armene. Nå tenkte jeg å oppsummere hvordan romanen ble mottatt siden den kom høsten 2015.

alfahann banner uprisen

Barnebokkritikk.no var tidlig ute, og kalte anmeldelsen for Kunsten å være slem. Den var veldig positiv, selv om det plukkes på et og annet som kunne vært bedre. De avslutter med:

#alfahann plasserer seg tydelig som en del av den mørke trenden i ungdomslitteraturen. Teen noir-begrepet brukes gjerne om de mørke dystopiene som det etterhvert finnes mange av, men er også beskrivende for stadig flere realistiske romaner. #alfahann er så dyster og alvorlig at jeg mange ganger tenkte at den kanskje egner seg bedre for voksne. Men det dystre er ikke bare et spørsmål om spenning og gåsehudfaktor, disse bøkene appellerer også til vår empati og forståelse. Selv om det er vanskelig å forstå Torstein, gir boken et godt innblikk i et forvirret tenåringssinn, og en bedre forståelse av problematikken rundt ekstrem trening, kroppspress og behovet for bekreftelse.

På UPrisen.no drev norske ungdommer og skrev anmeldelser av blant annet min. Alle forfattere følger nøye med på sånt, også jeg. Først var det både litt skryt og kritikk, men etter hvert ble det aller mest av det første. Her er noen utdrag fra hva elevene sa:

«En veldig god og dramatisk bok det er vanskelig å legge fra seg […] anbefales på det sterkeste». (Emmik Rustad Remen) (terningkast 5)

«Greide nesten ikke å legge den fra meg […] anbefaler den på det sterkeste.» (Ole Andreas Årøen) (terningkast 5)

«Jeg vet at mange ungdommer kjenner seg igjen på noen av hendelsene i boka. Det gjør boken litt kjekkere når det på en måte handler om oss.» (Thomas)

«Men når en litt oppi åra forfatter prøver og får fram et ungdomsspråk går det sjelden bra.» (Ida Marie) (terningkast 4)

«Jeg synes det er bra at forfatteren har brukt et språk som vi ungdommer bruker til vanlig og det gjør at boka blir mer morsom å lese.» (Robert Kyllo) (terningkast 5)

» Boka var ganske spennende og veldig avhengighetsskapende, Jan Tore gjorde en god jobb med denne romanen.» (Ida)

Siri-Pettersen-Ravneringene
Siri Pettersen med seriesuksessen Ravneringene

Siri Pettersen, vår norske fantasydronning var også nominert til UPrisen, og hun hadde blant annet følgende å si om #alfahann etter å ha lest den.

Det er en fryktelig bok. En velskrevet bok. Og en sykt viktig bok. […] Hvis du er lærer håper jeg du kaster denne boka etter elevene dine. Den burde vært pensum.

Og så ble det anmeldelse i selveste Aftenposten. De skamroste boka og sa konkluderte med:

Men boken fortjener også oppmerksomhet som litterær prestasjon. Norengs bruk av jeg-forteller i en så krevende personlighetsforandring er dyktig gjennomført, og man får lyst til å lese om igjen for å se hvordan bruddstedene kommer til uttrykk.

Vinner-AV-UPRISEN-2016-Jan-Tore-Noreng_foto-Vibeke-Røgler-e1464274295333
Fra UPrisen-utdelingen. Glad vinner (selv om jeg ser litt avslappa ut, så var jeg ganske gira akkurat der …).

Og så satt vi der på Lillehammer, fire av de fem nominerte (Siri kunne ikke komme) og det var mitt navn som ble lest opp. Juryen sa blant annet:

Vinnerboken treffer ungdom på en spesiell måte. Den setter fotavtrykk og gjorde veldig inntrykk på mange, noe vi i storjuryen mener en god ungdomsbok skal gjøre. Handlingen griper fatt i leseren. Vi måtte lese videre for å se hvordan det gikk med hovedpersonen. Vi ble avhengig av å måtte vite.

Flere utdrag fra juryens begrunnelse kan du lese her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s